Warning: Declaration of Walker_Category_Filter::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/livetransmissionproject/public_html/wp-content/themes/vimes/functions/theme/custom-post-types.php on line 0
Points of Departure: A journey setting out from the Wilhelminapier, taking you to (dreamed) destinations.

Blog

Points of Departure: A journey setting out from the Wilhelminapier, taking you to (dreamed) destinations.

March 15, 2015 at 3:18 pm / by

POD_gif_1_favoPOD_flyer_final_2

Points of Departure

A journey setting out from the Wilhelminapier, taking you to (dreamed) destinations. Let the wind guide you through a series of proposals for public installations, directly linked to the history of Rotterdam’s most iconic wharf. Showcasing a sound-walk, video installations and mobile audio work made by The Patching Zone.

The port of Wilhelminapier was the departure point for thousands of migrants leaving Europe to start a new life in America. For about a hundred years, people left their homes and their families from this pier, setting off into the unknown. Today, the Wilhelminapier represents cosmopolitan life and is often used as a symbol of Rotterdam’s forward-looking spirit.

The Patching Zone has been working with students from Zadkine College to explore the history and the context of the Wilhelminapier to design and create installations for the public space. Together they have collectively designed a series of prototypes and developed projects to engage visitors with the story of the Wilhelminapier.  All the prototypes reflect an ongoing enquiry into designing for public space using digital or interactive technology.

POINTS OF DEPARTURE is an event that showcases the result of this enquiry. The prototypes connect archive material, present-day audio and images of horizons with the sensory element of wind, that is so prominent on the Wilhelminapier. A wind sensor is installed to broadcast collected experiences of travel and migration. The installations explore what migration and travelling feels like in contemporary society. How are people travelling in today’s global context and what are they leaving behind in order to do so?

These works are the results of an assignment given by the Cultural Cooperation on the Wilhelminapier and are a work in progress: they should be seen as proposals for future installations on the pier.

 

POINTS OF DEPARTURE

27,28 & 29 of March

Friday 17:00h – 21h

Saturday 13:00 – 21h

Sunday 13:00 – 21:00h

 

LP2

Wilhelminakade 326

Rotterdam

 

Points of Departure

In deze 3-daagse demonstratie toont The Patching Zone haar ontwerpen voor de publieke ruimte van de Wilhelminapier. Een kleine reis van het begin van de pier naar (gedroomde) bestemmingen, aan de hand van de richting en sterkte van de wind. Met video-installaties, geluid en mobiele technologie.

De Wilhelminapier was het vertrek-, en aankomstpunt van miljoenen reizigers op weg naar de nieuwe wereld. Deze mensen verkochten vaak alles wat ze bezaten en lieten hun vertrouwde omgeving achter om een toekomst op te bouwen in het onbekende Amerika. De Wilhelminapier vandaag is een klein Manhattan. De plek staat symbool voor een open en wereldse levensstijl en dient vaak als het visitekaartje van Rotterdams vooruitstrevende karakter.

The Patching Zone werkte samen met studenten van het Zadkine College aan het verkennen van de geschiedenis en de context van de Wilhelminapier, om installaties voor de openbare ruimte te bedenken en te maken.  Samen hebben ze een serie prototypes ontwikkeld om bezoekers met het verhaal van de Wilhelminapier te confronteren, en om een verdere zoektocht naar de identiteit van de plek te stimuleren. Alle prototypes zijn een weergave van het lopende onderzoek naar ontwerpen in de publieke ruimte door gebruik van digitale of interactieve technologie.

POINTS OF DEPARTURE is een evenement dat het resultaat toont van die verkenningstocht. De prototypes verbinden archiefmateriaal, geluidsfragmenten uit het heden en beelden van de horizon met het zintuiglijke element wind, dat zo voelbaar is op de Wilhelminapier. Er is een windsensor geïnstalleerd die verzamelde geluidsfragmenten over reizen en migratie uitzendt aan de hand van de windrichting en de windkracht. De installaties gaan in op hedendaagse ervaringen met reizen en migreren. Hoe en waarom reizen mensen vandaag de dag en wat laten zij nog achter?

Deze artistieke werken zijn het resultaat van een opdracht, gegeven door de Culturele Cooperatie op de Wilhelminapier*. Ze zijn volop in ontwikkeling en  moeten worden gezien als voorstel voor toekomstige installaties op de pier.

POINTS OF DEPARTURE

27,28 & 29 maart

Vrijdag 17:00h – 21u

Zaterdag 13:00 – 21u

Zondag 13:00 – 21:00u

 

LP2

Wilhelminakade 326

Rotterdam

* Points of Departure voor de Wilhelminapier wordt ontwikkeld in de Mediawerf door The Patching Zone i.s.m. Zadkine in opdracht van de Culturele coöperatie op de Wilhelminapier: het Nederlands Fotomuseum, LantarenVenster, Het Nieuwe Luxor, LP2 geadviseerd door Concire met ondersteuning van de Gemeente Rotterdam Dienst Sport en Cultuur, het cultuurprogramma van de Europese commissie, DOEN, Crisp en Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industry. Met dank aan de RET.

http://mediawerf.patchingzone.net/ 

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

 

— required *

— required *